De 9 beste redenen om speelgoed op te ruimen

1) Opruimen speelgoed is nodig.


Het is leuk om je kinderen cadeautjes te geven. Bijvoorbeeld voor hun verjaardag, met Sinterklaas, voor hun rapport of als ze hun zwemdiploma hebben behaald. Er is veel moois te vinden voor een vriendelijke prijs op Zoblo
Maar het is wel goed om de hoeveelheid in de gaten te houden, want voor je er erg in hebt, lijkt je huis wel een pakhuis. Overal liggen dingen om mee te spelen en je struikelt er zelfs bijna over. Want als kinderen zich vermaken, dan is dit meestal in de woonkamer. Ook al hebben ze nog zo’n mooi ingerichte slaapkamer of zelfs een speelkamer tot hun beschikking, ze kiezen vaak voor de gezelligheid en de drukte van de woonkamer. Dat is natuurlijk niet vreemd, want de huiskamer is toch de spil van de woning. Ook al is het een groot compliment dat ze graag bij je zijn, het zorgt vanzelfsprekend wel eens voor ergernissen als er een enorme rommel wordt gemaakt. Daarom is het een goed idee om te zorgen voor veel opbergmogelijkheden waar de kinderen zelf bij kunnen. Ruime en lichte lades onderin een kast zijn geschikt. Zo blijft alles schoon en uit het zicht. Er zijn nog meer redenen te bedenken waarom het zo belangrijk is dat opruimen speelgoed zo belangrijk is.2) Onverwacht bezoek is welkom.


De woonkamer is de ruimte waar je het meest verblijft en waar je je gasten ontvangt. Daarom is het heel fijn als deze ruimte netjes blijft, zeker wanneer er onverwacht iemand voor je deur staat. Je wilt je niet hoeven te excuseren dat het zo’n troep is in huis. Er moet wel geleefd worden en zeker met kinderen kan het geen toonzaal zijn, dus het is niet erg als er wat speelgoed ligt zolang er gespeeld wordt. Maar zodra ze klaar zijn met spelen, kunnen de spullen weer in de daarvoor bestemde kast worden gelegd. Zo voel je je niet opgelaten als je bezoek krijgt en dat is wel zo gastvrij en relaxed. Je zou ook een klein deel van je kamer kunnen inrichten als speelplek waar dingen wat langer mogen blijven staan. Het is natuurlijk niet leuk als een treinbaan net is opgebouwd en meteen daarna weer terug moet in de doos, maar zorg ervoor dat het zich beperkt tot een vastomlijnde plek.3) Een levensles wordt geleerd.


Het opruimen van alles waarmee gespeeld wordt, maar ook van andere spullen, is een belangrijke les voor later. Kinderen leren zo goed na te denken of ze echt willen spelen met iets, voordat ze het tevoorschijn halen. Mochten ze een keer een enorme rommel maken en het daarna moeten opruimen, dan realiseren ze zich dit op den duur extra goed. Het is namelijk veel werk om alles terug te leggen. Ze kiezen zo meer weloverwogen. Dit zal hen in het latere leven ten goede komen.4) Het goede voorbeeld wordt gevolgd.


Je kunt niet van je kinderen verwachten dat ze hun speelgoed opruimen, als je zelf je spullen achter je laat liggen. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus laat zien dat je zelf de dingen na gebruik weer op de daarvoor bestemde plaats legt.5) Het zorgt voor routine.


Als je begint met wat te laten slingeren, wordt het van kwaad tot erger. Rommel trekt rommel aan, dus als je een week niet opruimt, is de puinhoop niet te overzien. Bovendien ben je dan veel meer tijd kwijt aan het opruimen. Het is ongelooflijk hoe snel dit gaat, dus probeer elke avond even 10 minuten samen met je kinderen te kijken of al hun spullen op de juiste plaats liggen. Dat slaapt veel fijner en je staat bovendien ook veel frisser op.6) Minder prikkels.


Kinderen, maar ook veel volwassenen, zijn heel gevoelig voor prikkels. Vandaag de dag is het leven behoorlijk druk. Vaak werken de beide ouders en hebben ze een druk sociaal leven. Dan moet het huishouden nog worden gedaan. En ook voor kinderen geldt dat ze veel moeten verwerken. Hoe heerlijk is het dan als het thuis is opgeruimd! Dat geeft het hele gezin rust, zodat er meer tijd over is voor gezelligheid en aandacht voor elkaar.7) De hoeveelheid blijft binnen de perken.


Als je regelmatig opruimt, heb je het ook eerder door als je teveel spullen hebt. Doordat alles een vaste plek heeft, merk je het vanzelf als de spelletjes niet meer in de kast passen of als de mand met knuffels uitpuilt. Wanneer alles rondslingert, merk je niet zo snel op of er nu meer of minder ligt dan de vorige maand. Zeker net na een verjaardag kan er ongemerkt veel bij zijn gekomen in je huis. Samen met je kind kun je een middag plannen om alles eens langs te lopen en te kijken of er ook wat weg kan. Misschien kan er een ander kindje blij gemaakt worden met items waar niet mee gespeeld wordt. Dit is een belangrijke les in loslaten en delen. Het is minder moeilijk om iets weg te geven aan iemand die het goed kan gebruiken dan om het zomaar weg te gooien.8) Het overzicht blijft bewaard.


Wanneer een kamer vol met heel veel leuke dingen ligt, is het overzicht ver te zoeken. Je ziet werkelijk door de bomen het bos niet meer. Maar als je alles geordend hebt opgeborgen, is het veel leuker om te gaan spelen. Dit is heel goed voor de creativiteit van een kind. Het gaat bedenken wat het op dat moment graag gaat doen. Wat hier ook bij kan helpen, is dat je een gedeelte van het speelgoed opbergt op zolder. Na een tijdje kun je dit afwisselen. Het aanbod is hierdoor niet te groot en je hebt meer kans dat er met verschillende dingen wordt gespeeld, in plaats van dat iets ongemerkt achter in de kast blijft liggen.9) Hygiëne.


Een heel belangrijk punt van het speelgoed opruimen is dat het veel hygiënischer is. Doordat je de spullen niet open laat liggen, wordt het minder stoffig. Vuil krijgt sowieso minder kans als de dingen na het spelen weer terug in de kast gelegd worden. Je hebt zo niet alleen een opgeruimd huis, maar je bespaart ook tijd doordat je minder hoeft schoon te maken. Het is ook makkelijker om een vloer te reinigen die niet bezaaid ligt met rommel.Kortom, er zijn genoeg redenen om dagelijks op een vast moment te zorgen dat de hoeveelheid los speelgoed beperkt blijft. Dat levert plezier op voor het hele gezin!